Topraklama Nedir? Sorusuna cevap verecek olursak;
Topraklama sistemi; pano, cihaz ve makinelerin belirlenen temas noktaları ile toprak elektrodu arasında iletken bir bağlantı kurulması olarak tanımlanabilir. Bu toprak elektrodu (topraklama kazığı, topraklama levhası vb.) iletken bir parça olarak toprağa gömülür ve toprak ile elektriksel bir bağlantı gerçekleştirir.
Topraklama, cihazlarda meydana gelebilecek izolasyon arızaları gibi nedenlerle, cihazlar ile toprak arasında iletken bir bağlantı kurularak cihaz gövdesinin toprağa bağlanmasıdır. Bu sayede arıza akımı toprağa doğru aktığı için insanlar için herhangi bir sorun yaşanmaz. Topraklama olmadığı takdirde arıza akımları bu cihaza dokunan kişinin üzerinden akacağı için bu akımın seviyesine bağlı olarak ölüm meydana gelebilir. Bu nedenle topraklama sayesinde kaçak akımlar güvenli bir şekilde toprağa yönlendirilir ve eğer otomatik bir açma sistemine (kaçak akım rölesi vb.) bağlı ise elektrik enerjisi güvenli bir şekilde kesilir.
Topraklama Çeşitleri Nelerdir?
Koruma Topraklaması
Bir izolasyon arızasında aşırı akım koruma cihazları ile elektrik devresinin açılmasını sağlamak için gerilimsiz iletken tesis bölümlerinin topraklayıcılara veya topraklanmış bölümlere doğrudan bağlanmasıdır.
Koruma topraklamasına örnekler;
Elektrik motorları ve jeneratörlerin gövde metalik kısımları, traversler,
Binaların iletken ve erişilebilir kısımları,
Alçak ve yüksek gerilim kablolarının kurşun kılıfı ve metal zırhı,
Ölçüm transformatörlerinin sekonder sargıları,
Yüksek gerilim hava hatlarının koruma telleri,
Operasyonel Topraklama
Aktif bölümlerin ve sıfır iletkeninin topraklanmasına işletme topraklaması denir. Operasyonel topraklama iki şekilde yapılır. Bunlar:
Dirençsiz işletme topraklaması: Topraklama devresine direnç koymadan doğrudan yapılan topraklamadır.
Dirençli işletme topraklaması: Omik, endüktif veya kapasitif bir direnç üzerinden yapılan topraklamadır ve genellikle OG sistemlerde uygulanır.
Yıldırıma Karşı Topraklama
Yıldırım düşmesi durumunda, işletme nedeniyle gerilim altında bulunan iletkenlere sıçramaları büyük ölçüde önlemek ve yıldırım akımını toprağa iletmek için işletme akım devresi ile ilgili olmayan iletken bölümlerin topraklanmasıdır. Ancak bu noktada yıldırım darbe akımı tamamen toprağa aktarılamamakta ve darbenin bir kısmı topraklama hattından elektrik tesisatımıza yönelmektedir. Eğer tesisatımızda dahili yıldırımlık (parafudr) sistemi yoksa ana pano, tali pano ve cihazlarımızda hasar meydana gelebilir.
Topraklama ile İlgili Terimler
1) Toprak: Elektrik potansiyelinin her noktada sıfır olduğu yeryüzünün madde ve yer olarak ifadesidir. Örnek: humuslu toprak, killi toprak, kumlu toprak, çamur, kayalık arazi.
2) Referans toprağı (nötr toprak): Topraklayıcıdan yeterince uzak bulunan ve topraklama tesisinin etki alanı dışında kalan yeryüzü bölümüdür. Bu bölümdeki herhangi iki nokta arasında, topraklama akımının neden olduğu gerilim ihmal edilecek kadar küçüktür.
3) Topraklama iletkeni: Topraklanacak bir cihazı ya da tesis bölümünü, bir topraklayıcıya bağlayan toprağın dışında veya yalıtılmış olarak toprağın içinde döşenmiş bir iletkendir. Nötr iletkeni veya ana iletken ile topraklayıcı arasındaki bağlantıya bir ayırma bağlantısı, bir ayırıcı ya da bir topraklama bobini veya direnç bağlanmışsa, bu durumda sadece topraklayıcı ile belirtilen cihazlara en yakın toprak tarafındaki bağlantı ucu arasındaki bağlantı, topraklama iletkenidir.
4) Topraklama barası (topraklama birleştirme iletkeni): Birden fazla topraklama iletkeninin bağlandığı bir topraklama barasıdır (iletkenidir).
5) Topraklama tesisi: Birbirlerine iletken olarak bağlanan ve sınırlı bir alan içinde bulunan topraklayıcılar ya da aynı görevi yapan (boyasız direk ayakları, zırhlar ve metal kablo kılıfları gibi) metal parçalar ve topraklama iletkenlerinin tümüdür.